Každý správný automechanik, pivovarník, vinař nebo chemik má refraktometr vždy při ruce. Toto zařízení ve tvaru dalekohledu slouží k měření kvality a složení různých kapalin. Naše optické refraktometry SIXTOL fungují na bázi měření změny lomu světla na hranici mezi optickou soustavou přístroje a kapalinou nanesenou na hranolu přístroje.
Je často používán v automobilovém průmyslu k měření teploty tuhnutí chladící kapaliny a kapaliny do ostřikovačů, k určení stupně nabití akumulátoru a taktéž ke zjištění koncentrace aditiva AdBlue.
Co je to AdBlue?
Jedná se o kapalné aditivum, které se přidává do vozidel se vznětovými motory pro redukci výfukových plynů na úroveň emisních limitů Euro 4 a vyšší. Adblue se skládá z močoviny a vody v přesném poměru 32,5% močoviny a 67,5% vody, což umožňuje určit bod krystalizace na – 11 °C.
V naší nabídce naleznete specializovaný refraktometr pouze na AdBlue, model SX3010, který je schopen změřit přítomnost močoviny v roztoku a její koncentraci od 0 do 40 %.
Pokud hledáte přístroj s širší škálou využití v automobilovém průmyslu, tak zvolte model SX3009, kterým je možné určit stupeň nabití akumulátoru, teplotu tuhnutí chladících kapalin na bázi propylenglykolu nebo etylalkoholu, teplotu tuhnutí kapalin do ostřikovačů a taktéž koncentraci aditiva Adblue v rozsahu 30 – 35 %.
Dále lze jeho využití nalézt také v potravinářském průmyslu na měření kvality medu či mléka, měření podílu rozpustných látek v kávě, měření kvality vinné révy a ovocných šťáv, měření množství alkoholu nebo měření cukernatosti kvasu při jeho fermentaci (pivovarský cukroměr).
Pod naší značkou SIXTOL jsou aktuálně k dostání tyto typy refraktometrů: refraktometr na měření provozních kapalin automobilu + Adblue, refraktometr na měření Adblue 0-40%, refraktometr na měření provozních kapalin automobilu, refraktometr univerzální pro ovocné koncentráty, refraktometr pro měření objemových procent alkoholu, refraktometr pro měření obsahu vody v medu, refraktometr pro měření pivní mladiny / pivovarský cukroměr, refraktometr pro měření obsahu vody v mléku.