Příprava zahrady po zimě

Co udělat pro krásný a zdravý trávník a květiny

Příprava zahrady po zimě je důležitá pro úspěšný start nové vegetační sezóny. Po mnoha měsících zimního spánku vaše zahrada potřebuje trochu péče a pozornosti, aby se opět rozkvetla a byla krásná. Zde je několik tipů, jak správně připravit zahradu na jarní a letní měsíce.

Zahrada po zimě
  1. Očistěte zahradu od větví a listí
    Po zimě je zahrada plná větví a listí. Tyto zbytky mohou bránit růstu rostlin, proto je důležité je důkladně odstranit. Pokud je vaše zahrada velká, může vám pomoci dřevorubec nebo zahradníci.
  2. Prověřte stav trávníku
    Zima může trávníku způsobit mnoho škod. Pokud je trávník zarostlý mechovým porostem, je čas na jarní ošetření. Nejdůležitější je vertikutace, která odstraní mechový porost a trávník tak prořídne. Pokud máte trávník v pořádku, přesto ho lze ošetřit pomocí speciálních přípravků pro jarní hnojení.
  3. Ořežte keře a stromy
    Některé keře a stromy potřebují ořezat, aby se zlepšila jejich růstová schopnost a aby byly zdravé. Doporučuje se odstranit všechny suché a poškozené větve.
  4. Postarejte se o květiny
    Po zimě mohou mít květiny spálené listy a květy. Pokud je to tak, je důležité odstranit spálené části rostlin. Poté můžete květiny ošetřit hnojivy a základní péčí. Vyčistěte květinové záhony od listí a spadaných květů, aby mohly nové květiny růst bez omezení.
  5. Zasaďte nové rostliny
    Po úklidu zahrady a přípravě půdy můžete začít s novými výsadbami. Než začnete s výsadbou, zvažte, jaké rostliny chcete pěstovat a zda vyhovují danému prostředí a podmínkám.
  6. Vyčistěte zahradní nářadí
    Před novou sezónou je důležité provést údržbu zahradních nástrojů. Očistěte je od zbytků hlíny a upravte břity nožů. Pokud některé nástroje nevyžadují údržbu, ujistěte se, že jsou uskladněny na suchém místě.
  7. Prověřte stav plotu a zahradních staveb
    Po zimě se může stát, že plot nebo zahradní stavby nejsou v dobrém stavu. Vyčistěte je a odstraňte zbytky sněhu. Pokud je plot poškozen, je důležité ho opravit. Pokud máte zahradní stavby